Branislav Nušić – Retorika

Ostala je upamćena anegdota da je duhoviti Nušić pokušao na konju ući u Ministarstvo inostranih dela prilikom demonstracija zbog okupacije Bosne i Hercegovine (aneksiona kriza). Uplašeni portir Jova preklinjao ga je da to ne čini, a Nušić mu je u svom stilu odgovorio „More pusti, Jovo, nije ovo prvi ni poslednji konj koji ulazi u ministarstvo“. Istog dana održan je za to vreme najveći skup u istoriji Beograda, kome je prisustvovalo oko 20,000 ljudi u gradu od 80,000 stanovnika. U vreme bez mikrofona i ozvučenja, Nušić je kao prvi govornik izazvao oduševljenje i dobiao ovacije okupljenih.

Nije slučajno da je isti Branislav Nušić 1930/31 držao katedru retorike na Vojnoj akademiji dok mu je zdravstveno stanje to dozvoljavalo. Lekcije je obogatio umnogome svojim ličnim iskustvom, jer se oduvek rado bavio umetnošću beseđenja, te je mogao i na samom sebi zapaziti dobre ili loše strane izvesnih problema ove umetnosti. Iz istih lekcija, strane literature i svog iskustva Nušić je predao javnosti svoje delo Retorika – nauka o besedništvu. Besedništvo ta drevna veština prvi put je dobila te 1933. jedan celovit, metodološki predstavljen skup pravila ali i kako svetsku tako i srpsku istoriju besedništva, hronološki sabrane najznačajnije primere besedništva.

Ne možemo zamisliti stari vek bez Demostenovih Filipika, Ciceronovih govora protiv Katiline, ili bez Besede na gori Isusa Hrista. Da li možemo zamisliti kakvu istorijsku bitku bez podizanja morala ratnika i vojnika, bez odbrane čojstva i junaštva, bez govora majora Dragutina Gavrilovića U odbranu Beograda ili bez govora Kutuzova i Napoleona. Da li možemo zamisliti sudnicu bez besednika koji hrabro i iskreno brani pravdu, bez govora Odbrana Orsinija Žila Favra ili bez Odbrane Karla Sienfuegosa Enrika Ferija.

Nušićeva Retorika može biti podjednako korisna kako onima koji se uče besedništvu tako i svima onima koji u životu imaju prilike da javno kazuju reč.

Branislav Nušić – Retorika (nauka o besedništvu)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s