About

     Talija (grč. Thalia, Thaleia) mit. 1. jedna od tri gracije; 2. jedna od devet muza, muza zaštitnica dramskog pesništva, naročito komedije; otuda: Talijin hram = pozorište. – Milan Vujaklija, Leksikon stranih reči i izraza

Talija (arap. tali’, tur talih) sreća, naročito: dobra sreća; zvezda pod kojom se neko rodio; sudbina. – Milan Vujaklija, Leksikon stranih reči i izraza

Talija Izdavaštvo osnovana je u godini velikih jubileja, 100 godina od početka Velikog rata, 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 150 godina rođenja Branislava Nušića čija su sabrana dela naš prvi projekat. Talija Izdavaštvo je izdavačka kuća, čije se sedište nalazi u ratnoj prestonici, Nišu.  Osnivač je Pavle Despotović student Istorije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Do sada smo objavili, povodom 150 godina od rođenja, jublirana Sabrana dela Branislava Nušića u 20 knjiga. Dva kapitalna projekta koja su usledila su Sabrana dela Borisava Stankovića u 6 knjiga i Jovana Jovanovića Zmaja (3.Maja) u 16 knjiga.

     Na osnovu naših početnih, kapitalnih projekata može se zaključiti da je naš glavni motiv očuvanje tradicije i srpske književnosti kao i uskrsnuće stare, možda pomalo zaboravljene, književnosti, kao i estetika naših izdanja. Koliko polažemo u lepotu i kvalitet naših knjiga govori to da su Sabrana dela Branislava Nušića, kao rođendanski poklon, dobila svoja slova čiji je autor mlada niška dizajnerka Sanja Dević.

Želimo da svojim delovanjem stvorimo naslednike velikih srpskih pisaca, glavnih aktera u pisanju istorije domaće književnosti.

http://www.talijaizdavastvo.rs

Direktor

Pavle Despotović

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s